Schedule

  1. 7 November
  1. 09:50 - 10:00 (10 minutes)

    Chair's opening remarks

    David Orr, Chief Executive, National Housing Federation

  2. 10:00 - 10:30 (30 minutes)

    Delivering the homes required to fix the housing crisis

    Isobel Stephen, Director of Housing Supply, Department for Communities and Local Government (DCLG)

    Read more
    • Hear how the new Government intends to drive forward new ways of delivering sustainable development in every village, town and city.
    • Ensuring that safety standards are the highest priority in all developments.
    • Providing funding, capacity support and new powers to ambitious councils and housing associations to enable them to work together and build a new generation of homes for all tenures.
    • Using public land more strategically and enabling easier access to brownfield land and pocket sites.
  3. 10:30 - 11:30 (1 hour)

    Does UK construction have the capacity to deliver our ambitions?

    Peter Andrew, Deputy Chairman, Home Builders Federation
    Ben Derbyshire, Chair, HTA Design LLP, and President, RIBA
    Mark Farmer, Founding Director and CEO, and Author, Cast Consultancy and The Farmer Review of the UK Construction Labour Model
    Nick Walkley, Chief Executive Officer, Homes England

    Read more

    Review of the UK construction labour model, evaluating the current state of the industry and the changes that need to happen to deliver a housebuilding programme of a scale unprecedented in a generation. 

    • Addressing rising build costs and containing capacity-led construction cost inflation and its impact of viability.
    • Defusing the ticking time bomb of workforce demographics and assessing the impact of Brexit on migrant labour availability.
    • How do we address the skills crisis by encouraging new entrants into the industry? 
    • How can we boost the number of SME developers and encourage more companies to work with housing associations? 
    • Harnessing technology and innovation to improve productivity and increase capacity. 
  4. 11:30 - 12:00 (30 minutes)

    Morning refreshments and networking

    Housing Development Exhibition

  5. 12:00 - 12:30 (30 minutes)

    Partnerships, joint working and new approaches to development

    Stephen Kinsella, Director of Accelerated Construction, Homes England

    Read more

    Attend this session to learn about creating new partnership delivery vehicles to deliver affordable homes at scale.

    • Joint working to achieve efficiencies and housing delivery partnerships
    • Property supply chain procurement in a changing market
    • Working together to deliver accelerated construction and modern methods of construction
    • Partnerships to harness the opportunities from modern methods of construction
    • Understanding the regulation on procurement of joint ventures with the private sector and others.
  6. 12:30 - 13:15 (45 minutes)

    Delivering regeneration

    Roger Keeling, Strategic Asset Management Director, Sovereign
    Maggie McCann, Development Director, Orbit

    Read more

    How to create sustainable communities through place-based regeneration and development. 

    • Exploring how housing associations, local government and other stakeholders can work together to deliver meaningful regeneration and place making that works for local communities. 
    • Best practice in engaging with communities impacted by estate regeneration.
    • Large scale estate regeneration: creating a tenure blind sense of place.
    • Making the best use of empty homes.
  7. 13:15 - 14:15 (1 hour)

    Lunch and networking

    Housing Development Exhibition

  8. 14:15 - 15:15 (1 hour)

    Breakout sessions

  9. 15:00 - 15:30 (30 minutes)

    Breakout sessions

    • 15:00 - 15:30 (30 minutes)

      S5: Mixed tenure developments

      Michael Farr

    • 15:00 - 15:30 (30 minutes)

      S6: Planning and viability update

      Charles Solomon

  10. 15:45 - 16:00 (15 minutes)

    Afternoon refreshments and networking

    Housing Development Exhibition

  11. 16:00 - 16:30 (30 minutes)

    Local authority and housing association development ambitions

    Chris Bowen, Development Director, Liverpool Mutual Homes
    Manjeet Gill, Deputy Policy Spokesperson on Housing, The Society of Local Authority Chief Executives (Solace)
    Colm Lacey, Director of Development, Croydon Council and and Managing Director and CEO, Brick by Brick

    Read more
    • Understanding how the Government intends to support more effective joint working with new powers and funding to increase the supply of affordable housing
    • Helping housing associations and local authorities to better understand each other's development plans and the opportunities for collaboration
    • Examining innovative new delivery models
    • Creating corporate and contractual joint ventures both with the private sector and with housing associations.
  12. 16:30 - 17:00 (30 minutes)

    Delivering our ambitions

    David Orr, Chief Executive, National Housing Federation

    Read more
    • Encouraging all parts of the sector to be courageous and ambitious in the development of its vision for increasing housing supply for all tenure. 
    • Disrupting the housebuilding model and creating effective new delivery vehicles to acheive ambitious levels of housing supply.
    • Enuring that the highest possible standards and quality are used in social housing development.
  13. 17:00 - 17:00 (1 second)

    Close of Conference

  14. 17:00 - 18:00 (1 hour)

    Drinks reception